Hur fungerar mobilt bredband?

Med ett mobilt bredband kan du koppla upp dig trådlöst mot nätet via till exempel en dator eller surfplatta. Uppkopplingen sker via mobilnätet, och till skillnad från fast bredband är den mobila varianten inte knuten till en särskild adress.

Det vanligaste är att du köper abonnemang för mobilt bredband, men vissa operatörer erbjuder även mobilt bredband kontant. Oavsett vilken lösning du tycker passar bäst brukar du i de flesta fall ha minst tre olika surfnivåer att välja mellan.

Hur snabbt är mobilt bredband?

Vilka hastigheter du kan komma upp i med ditt mobila bredband beror vilken operatör du har och hur täckningen i mobilnätet är just där du befinner dig. Vissa menar att normalhastigheten i 4G ligger någonstans mellan 10 och 20 Mbit/s, medan operatörerna själva hävdar att genomsnittshastigheten kan uppgå till 50 eller 60 Mbit/s.

Hos vissa operatörer, exempelvis Chili Mobil, har du nu möjlighet att välja hastighet i stället för surfmängd till ditt mobila bredband (fri surf ingår alltid). Och här finns alternativ på upp till 100 Mbit/s. Men det är viktigt att tänka på att detta är under optimala förhållanden, och att de faktiska hastigheterna kan variera beroende på operatörens täckning och yttre faktorer som väder och vind.

Vad kostar mobilt bredband?

Priserna på mobilt bredband varierar mellan olika operatörer och så klart även mellan olika surfmängder eller hastigheter.

För ett mobilt bredband med 5 GB ligger priset i regel på mellan 80 och 100 kronor, medan ett abonnemang med 20 GB kostar från 150 kronor och uppåt. Mobilt bredband med fri surf kostar någonstans mellan mellan 300 och 600 kronor, och i detta fall kan priset även skilja sig inom en och samma operatör beroende på om du kan välja mellan olika hastigheter eller ej.

Vilket mobilt bredband ska jag välja?

För att hitta ett mobilt bredband som passar bäst just för dig för dig måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina egna behov och önskemål. Kom ihåg att ett alternativ som passar bra för någon annan inte automatiskt är det bästa för dig. Här nedanför kan du läsa mer om vilka faktorer som är extra viktiga att tänka på när du jämför mobila bredband. Häng på!

1. Välj surf efter din förbrukning

Försök att hitta en surfnivå som matchar din genomsnittliga förbrukning. Surfen ska räcka månaden ut så du slipper köpa till extra. Samtidigt vill du inte ha för mycket surf kvar i slutet av månaden eftersom du då betalar för mer än vad du faktiskt använder.

Om det mobila bredbandet kommer vara din primära källa till internet behöver du betydligt högre surfmängd än om du bara ska använda det för att surfa lite sporadiskt. För att få bättre koll på hur många gigabytes som motsvarar dina internetvanor kan du använda funktionen här nedanför.

Hur mycket surf behöver jag på mobilt bredband?

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Det finns mobilt bredband med obegränsad surf

Det finns även operatörer som erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf. Det kan vara ett prisvärt alternativ om du surfar väldigt mycket och till exempel streamar filmer och serier via Netflix flera gånger i veckan. Då behöver du aldrig oroa dig för att surfen plötsligt ska ta slut.

I dagsläget är det många operatörer som erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf. Men du kan även kolla in Fibio som erbjuder mobilt bredband med hela 500 GB om du tycker att fri surf är i överkant.

2. Kolla operatörens täckning där du bor

Se till att välja en operatör med den bästa täckningen i ditt område. Du hittar operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor. Där kan du i regel även söka på din adress för att få ett mer exakt resultat. Tänk på att flera operatörer kan dela nät och då gäller även samma täckning.

Tänk på! Dåligt väder i form av regn och blåst kan försämra din täckning. Även skog, berg, hus, annan elektronik och mycket mer kan påverka.

Om du upplever att täckningen är dålig kan du testa att förbättra den med en extern antenn. Då blir signalen mellan ditt modem och mobilmasten inte lika känslig för störningar.

3. Jämför villkoren för bindnings- och uppsägningstid

I dag erbjuder i stort sett alla operatörer mobilt bredband både med och utan bindningstider. Väljer du ett abonnemang med bindningstid kommer du förvisso ofta undan lite billigare, men då måste du vara säker på att operatören passar dig. Du kan nämligen inte byta operatör under bindningstiden. Har du däremot ett abonnemang utan bindningstid kan du byta operatör om du inte känner dig nöjd, eller höja eller sänka surfmängderna.

Oavsett om du tecknar mobilt bredband med eller utan bindningstid tillkommer ofta en uppsägningstid på en månad. Men det kan alltid vara bra att kolla vilka villkor som gäller just hos din operatör.

4. Ta det billigaste alternativet på din topplista

När du har fått fram några mobila bredband som uppfyller de flesta (helst alla) av dina krav kan du jämföra priserna och ta det billigaste alternativet. Då kan du vara säker på att du får det bästa mobila bredbandet till det lägsta priset.

Tänk på att kolla upp om det tillkommer några övriga kostnader utöver månadsavgiften. Annars kan det mobila bredbandet bli dyrare än du tänkt dig.

Vilket mobilt bredband är bäst?

Comviq Fri surf är det bästa mobila bredbandet just nu, enligt vår bedömning. Du får obegränsad surf till relativt lågt pris, god täckning via Tele2:s nät och du har dessutom möjlighet att välja om du vill köpa bredbandet med abonnemang eller kontantkort.

Vilket mobilt bredband är billigast?

Telenor 15 GB är marknadens billigaste mobila bredband (kontrollerat 2024-05-03). Priset är just nu 149 kr/mån i 12 månader, därefter 169 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Telenor

Mobilt bredband är ofta billigare än fast bredband

Att jämföra priser på mobilt bredband är enklare än på fast bredband eftersom de inte ändras beroende på var du bor utan bara varierar bara mellan olika operatörer. Mobilt bredband är ofta billigare än fast bredband och dessutom ett mer flexibelt alternativ som inte är knutet till en fast adress.

Mobilt bredband är och andra sidan inte lika stabilt som fast bredband. Du har heller inte alltid möjlighet att välja abonnemang med obegränsad surf, vilket du alltid får med fast bredband.

Så välj inte mobilt bredband bara för att det är billigare än fast bredband, utan fundera över hur mycket, till vad och var du kommer använda bredbandet och ta sedan ett beslut utifrån det.

Vilka fördelar finns det med mobilt bredband?

Det finns många fördelar med att teckna mobilt bredband i stället för fast bredband, men det beror ju såklart på hur stort internetbehov du har och hur din boendesituation ser ut. Här nedanför ser du både fördelar och nackdelar med mobilt bredband. Tänk dock på att alltid utgå ifrån dina egna förutsättningar och önskemål när du väljer bredbandstyp.

Fördelar

  • Flexibelt
  • Finns som både abonnemang och kontantkort
  • Enkelt att aktivera och koppla upp

Nackdelar

  • Finns inte alltid med fri surf
  • Inte lika snabbt som fiber
  • Beroende av täckningen i mobilnätet

Är abonnemang bättre än kontantkort till mobilt bredband?

Inget av alternativen är bättre än det andra, utan det beror helt på hur du planerar att använda bredbandet. 

Abonnemang är i de flesta fall ett mer prisvärt val för dig som surfar mycket. Men surfar du mer sporadiskt kan ett kontantkort vara ett bättre alternativ eftersom du då själv kan bestämma när du vill surfa. Du laddar bara på den prisplan du vill ha och slipper betala för det mobila bredbandet när du inte använder det.

Så kopplar du upp ditt mobila bredband

Hur du kopplar upp ditt mobila bredband beror på vilken enhet du ska använda. Om enheten har ett simkortsfack behöver du vanligtvis bara stoppa in ditt simkort där för att kunna komma igång. Vill du koppla upp datorn behöver du ett USB-modem, även kallat dongel eller USB-sticka. Då placerar du simkortet i USB-modemet som du i sin tur placerar i datorns USB-port.

Är ni flera som ska dela på det mobila bredbandet måste du köpa en router. De flesta moderna routrar har i dag ett inbyggt modem. Då behöver du bara placera simkortet i routern och sedan koppla upp dig mot wifi.

Tips! Hos vissa operatörer ingår det en portabel router om du tecknar ditt mobila bredband med bindningstid. Annars kan du i regel lägga till en router i samband med din beställning.

Om din router inte har ett inbyggt modem behöver du även ett sådant. Då stoppar du in simkortet i modemet som du sedan stoppar in i routerns USB-port.

Fungerar mobilt bredband utomlands?

Vissa mobila bredband kan du ta med dig utomlands och använda precis som i Sverige, medan andra bara fungerar i Sverige. När det gäller surfen tillåter vissa operatörer att du använder hela eller i alla fall en del av abonnemangets surfpott inom hela EU/EES, och det finns även ett fåtal som låter dig ta med en del av surfen utanför Europa. Men tänk på att villkoren kan variera även mellan de olika abonnemangen, så kolla upp vad som gäller hos din operatör.

Finns det mobila bredband för studenter?

Ja, det finns flera operatörer som erbjuder mobilt bredband till lägre pris för studenter. För att få ta del av en sådan rabatt måste din utbildning ge rätt till stöd från CSN. Du behöver dock inte ta något studiestöd för att få ta del av rabatten – det är utbildningens status som avgör.

Tänk på att du måste ha ett giltigt Mecenatkort eller Studentkortet för att få ta del av studentrabatten.

Finns det mobilt bredband för företag?

Ja, det är inte bara privatpersoner som kan teckna mobilt bredband, utan även företag. Eftersom mobilt bredband är så flexibelt passar det till exempel perfekt för företag där de anställda ofta behöver jobba på distans. I dag finns det flera operatörer, både stora och små, som erbjuder mobilt bredband för företag, så det borde inte vara något större problem att hitta ett passande alternativ.

Välj mobilt bredband med bästa täckningen

Precis som för privatpersoner är det viktigt att ni som företag väljer en operatör med god täckning där ni planerar att använda det mobila bredbandet.

Vanliga frågor om mobilt bredband

Finns det mobilt bredband med obegränsad surf?

Ja, många operatörer erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf.

Kan jag spara oanvänd surf på mobilt bredband?

Vissa operatörer erbjuder möjligheten att spara oanvänd surf på mobilt bredband, men inte alla. Om du kan spara surfen finns det ofta vissa begränsningar för hur mycket du får spara och hur länge du får spara den. 

Finns det mobilt bredband som har stöd för 5G?

Ja, allt fler operatörer erbjuder mobilt bredband som stödjer 5G.

Kan jag skaffa mobilt bredband med betalningsanmärkning?

Om du har en betalningsanmärkning kan du i regel inte skaffa mobilt bredband med abonnemang. Mobilt bredband kontant går däremot ofta bra.

Har jag ångerrätt på mobilt bredband?

När du tecknar ett mobilt bredband på operatörens hemsida har du alltid 14 dagars ångerrätt. Om du däremot tecknar ditt mobila bredband i butik får du bara lämna tillbaka det om du har öppet köp. Även om du får lämna tillbaka ditt mobila bredband kan du bli betalningsskyldig om du har börjat använda det. Då får du betala för den delen av tjänsten du har använt.